Na de ingreep

1. Ontslagrichtlijnen

  • hechtingen dienen verwijderd te worden door de huisarts 10 dagen na de ingreep.
  • Clexane® of Fraxiparine® wordt voor 10 dagen voorgeschreven via onderhuidse injectie.
  • Pantomed® of Omeprazole® 40mg (PPI) wordt voor 3 maanden voorgeschreven, om de nieuw aangelegde verbinding tussen maag en dundarm te beschermen. Bij rokers of bij inname van aspirine dient dit levenslang ingenomen te worden (of tot wanneer roken of aspirine gestaakt wordt).
  • multivitaminepreparaat wordt pas tijdens de 1e postoperatieve controle (na 3 weken) voorgeschreven en dient levenslang ingenomen te worden.
  • in geval van een gastric bypass dienen ontstekingsremmers (of NSAID) levenslang vermeden te worden om maagzweren te voorkomen.
  • gemiddeld wordt een arbeidsongeschiktheid van 3 weken uitgeschreven, maar dit is individueel aanpasbaar (volgens de fysieke toestand en de aard van de arbeidsactiviteit).     

2. Opvolging bij chirurg

Een zeer nauwgezette follow-up door de chirurg is van essentieel belang. De postoperatieve controles verlopen als volgt:
  • afspraak bij de huisarts na 10 dagen voor controle wondjes/ verwijderen van hechtingen
  • 1e afspraak na 3 weken bij de chirurg
  • 2e afspraak na 6 maand bij de chirurg met bloedafname
  • 3e afspraak na 1 jaar bij de chirurg met bloedafname
  • daarna jaarlijks bij de huisarts met telkens bloedafname (ter opvolging van ijzer, vit B12, vit D, fosfaat, …)

3. Opvolging bij diëtiste

Het 1ste jaar na een bariatrische ingreep wordt de patiënt zo’n 5 à 6 keer op controle bij de diëtiste verwacht. Deze nauwgezette opvolging dient om eventuele postoperatieve problemen (bv. dumping) of bepaalde vitamine- en/of mineralentekorten tijdig te herkennen. De diëtiste kan hierbij het nodige advies geven.

Ook nadien wordt een jaarlijkse controle bij de diëtiste sterk aangeraden. Een levenslange (multidisciplinaire) opvolging is noodzakelijk om het slaagpercentage op lange termijn te verhogen en eventuele complicaties snel op te sporen en op te lossen. 
Tijdens deze opvolgconsultaties wordt zowel het gewicht als de lichaamssamenstelling opgevolgd. Daarnaast erkent de diëtiste vroegtijdig moeilijke situaties of verkeerde eetgewoontes om via optimalisatie van het voedingspatroon op een gezonde manier gewichtsstabilisatie verkregen kan worden. 
      
       
4. Fitesse-programma

Na een chirurgische ingreep is het spijsverteringssysteem (drastisch) gewijzigd. De overgang naar een volledige nieuwe levensstijl met meer regelmaat in voeding en meer beweging is onontbeerlijk om gewicht te verliezen en vol te houden! Het multidisciplinaire team van het obesitascentrum in AZ Maria Middelares garandeert een goede begeleiding met professionele uitleg en een op maat gemaakt programma, gekend als “Fitesse”.

Bij de voedingsdeskundige kan er advies ingewonnen worden in verband met gezonde voeding en een actieve levensstijl. Er wordt productinformatie gegeven en een persoonlijk voedingsschema opgesteld. Behoudens het bewegingsprogramma, die twee maal per week doorgaat, onder begeleiding van kinesisten, worden tips gegeven om zelfstandig meer te bewegen. De nadruk ligt op het haalbaar blijven van het persoonlijke programma, zodat het mogelijk wordt om over een langere periode een gezonder gewicht aan te houden.