Voedingsadvies

PREoperatief voedingsadvies


Iedereen die een bariatrische ingreep zal ondergaan, komt eerst langs bij de diëtiste. Er wordt tijdens dit eerste gesprek een voedingsanamnese afgenomen. Het huidig eetpatroon en de eetgewoontes worden hierbij in kaart gebracht. Daarnaast wordt overlopen welke diëten reeds werden gevolgd in het verleden.

Verder worden diverse parameters gemeten zoals lichaamsgewicht en - lengte, lichaamssamenstelling (met o.a. vet- en spiermassa) en de daaruit afgeleide BMI (Body Mass Index).
Na de anamnese wordt het preoperatief dieet uitgelegd. Drie weken voor de ingreep dient u een proteïnedieet te volgen. Dit heeft als doel het binnenvet te doen afnemen en de lever te doen krimpen waardoor de operatie technisch makkelijker uit te voeren is en minder beschadiging aan de lever kan veroorzaakt worden.

Het proteïnedieet is een complete, uitgebalanceerde maaltijd in poedervorm. Met 4 tot 6 zakjes per dag krijgt u de eiwitten, vitaminen, spoorelementen en mineralen binnen die uw lichaam nodig heeft. Omdat u weinig of geen suikers opneemt tijdens dit dieet, heeft uw lichaam weinig andere keuze dan de energie uit de verbranding van vetten te halen. Deze maaltijden worden gecombineerd met groenten. 
Tijdens dit preoperatief dieet wordt, naast het inkrimpen van de lever, een gewichtsverlies verwacht van 10%.

Om af te sluiten overloopt de diëtist(e) samen met u het dieet dat u de eerste maand na de operatie dient te volgen.