Voedingsadvies

Postoperatief voedingsadvies

Voedingsrichtlijnen en fases

Bij opname komt de diëtiste langs (op de kamer) om het opbouwende dieet, die in fasen verloopt, en het dieet die de komende weken gevolgd moet worden, met de patiënt te overlopen. Hierbij wordt ook een ambulante afspraak gemaakt bij de diëtiste
± 4 weken na de operatie.

Het postoperatieve dieet verloopt altijd in fasen waardoor het maag-darmstelsel zich kan aanpassen aan de nieuwe situatie. 

Tijdens de 1e fase, die 3 dagen duurt, wordt uitsluitend vloeibare voeding aangeraden omdat de maaginhoud onmiddellijk na de operatie zéér klein is. Dit voorkomt pijn tijdens en na de maaltijd en het zorgt ervoor dat het nieuwe maagreservoirtje niet wordt uitgerokken.

Tijdens de 2e fase, die 2 weken duurt, wordt zacht en gepureerd voedsel toegelaten. Het maagvolume zal in deze periode iets toenemen maar dit blijft uiteraard beperkt, dus het volgen van de algemene dieetprincipes blijven zeer belangrijk. 

In fase 3 wordt vaste voeding verder uitgebreid met vlees, vis, ei en fruit. 

De verdere overgang naar een ‘gewone’ voeding gebeurt na 4 à 5 weken. Hierbij wordt de nadruk gelegd op een goed eetpatroon (met kleine frequente maaltijden) bestaande uit een vetarme en eiwitrijke voeding, met zo weinig mogelijk toegevoegde suikers. Bij onvoldoende eiwitinname na bariatrische chirurgie is er een verhoogd risico op een verminderde spiermassa door gereduceerde spieropbouw en verdere afbraak. Daarnaast helpen eiwitten het lichaam te herstellen na de ingreep én heeft het een verzadigend effect.

postoperatief voedingsadvies
Behoudens gezonde voeding moet ook het volume aangepast worden waarbij de patiënt het volume die hij/zij zonder problemen kan innemen, moet leren kennen. Bij inname van een te groot volume kan pijn, misselijkheid, braken en passage-problemen optreden. 
Voeding is zeer individueel waardoor sommige patiënten bepaalde voedingsmiddelen moeilijker of helemaal niet meer kunnen verdragen na de operatie, terwijl anderen dan weer vrijwel alles kunnen eten. Pas na enkele malen proberen, kan besloten worden dat een voedingsmiddel goed of niet goed wordt verdragen. 

Algemene principes

Na de vermageringsoperatie is het erg belangrijk om voedingsgewoontes aan te passen, zowel qua volume als qua voedingskeuze. Bepaalde voedingsstoffen kunnen immers passagestoornissen of dumping veroorzaken. Bovendien is gezonde en evenwichtige voeding nodig om het gewichtsverlies op lange termijn te behouden.

  • kleine frequente maaltijden: geef de voorkeur aan 3 hoofdmaaltijden, aangevuld met 3 gezonde tussendoortjes;
  • kauw steeds goed en eet langzaam; 
  • drink niet tijdens de maaltijd (best half uurtje tussenlaten);
  • drink tussendoor wel voldoende water (geleidelijk opbouwen naar 1.5l/dag), maar geen té grote hoeveelheden in één keer;
  • respecteer het beperkte maagvolume om zo pijn, misselijkheid, braken en passageproblemen te vermijden. Stop met eten van zodra een ‘vol’ gevoel optreedt;
  • vermijd suikerrijke producten, zoals vruchtensap, snoep, koekjes, ijs, gebak,.. (deze kunnen immers dumping veroorzaken);
  • koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank kunnen klachten veroorzaken;
  • vermijd van koolzuurhoudende dranken, zeer energetische voedingssupplementen, milkshakes, zeer vette voedingsproducten en voedingsproducten met een hoog vezelgehalte; 
  • beperk alcohol 
  • varieer voldoende binnen je voeding